Saker att göra på Storstrand och i vår närhet

Storstrand Kursgård ligger naturskönt och lugnt bredvid Piteälven som sakta rinner förbi. Här kan du njuta av underbar natur, ljusa fina lokaler, vår goda mat och en fantastisk utsikt! Storstrand ligger endast 5 km från Piteå centrum med närhet till det mesta och ändå avskilt från stadens brus.

På vårt område finns en lekpark, två beachvolleyplaner, grillplatser, badplats, möjlighet att fiska i älven med egen utrustning och fina promenadstråk – tillgängligt dygnet runt!

Under sommaren har vi även en stor samlingslokal öppen där man kan spela sällskapsspel, tv-spel, pingis, umgås eller laga mat tillsammans, perfekt för regniga dagar eller mysiga sensommarkvällar. Det är gratis att använda samlingslokalen när man bor hos oss!

För den som vill göra en utflykt finns många möjligheter i närområdet:

 

Äventyrsminigolf – en bana för hela familjen!

Prova på vår nya minigolfbana med nio hål för hela familjen – gammal som ung kommer att kunna njuta av spelet i vår härliga miljö. Ett perfekt utflyktsmål! Öppet under sommarmånaderna.

 

Cykla – MTB

Vi har cyklar för uthyrning och kan rekommendera olika utflykter som passar antingen för en kortare tur, eller om man vill göra en längre tur och ta med sig matsäck. Fråga oss gärna så berättar vi mer! Det går att hyra cykel per timme eller heldag.

 

Strandpromenaden

En fin cykel- och promenadväg som sträcker sig längs Piteälven. Lekplatser och fina grillplatser finns utefter vägen. Perfekt för motion, utflykter eller för att ta sin in till Piteå centrum.

 

Boule

Nere vid älven finns också vår nyanlagda boulebana som är 6×12 m. I en fantastisk omgivning kan man nu spela boule med vänner och bekanta! Sommartid finns även bänkar att vila sig på mellan omgångarna.

 

Bastu

För de som bor hos oss finns möjlighet att hyra vår nya, fina bastu. Sommartid står den placerad alldeles intill Piteälven, nära vattnet så att man snabbt kan kasta sig i för ett svalkande bad. Under vintern flyttar vi upp bastun utanför vår servicebyggnad. Då får man nöja sig med att kliva in i duschen, eller passa på att ta ett uppfriskande snöbad. Bastun bokas i receptionen till en avgift om 200 kr per kväll. Ved ingår, men var och en ansvarar själv för att elda och sedan lämna bastun i fint skick.

 

Fiska i Piteälven

För den som vill går det bra att fiska med egen utrustning i Piteälven som rinner förbi vårt område. Det går bra att stå på bryggorna utanför piren eller att vandra längs älvkanten. Fiskekort löser du i receptionen.

 

Karlsbergsområdet

Fantastiskt vackert strövområde för både gammal och ung. Här finns planerade vandringsstigar, damm, vindskydd och grillstad.

Från Karlsbergsparken utgår flera vandringsleder. Man kan välja rundor på ett par kilometer och upp till 1,7 mil. Stanna till längs vägen på utsiktsplatser så som Råberget eller Falkberget där man ser hela Piteåbygden. Delar av leden är spångade för att det ska vara lättare att ta sig fram.

Karlbergsteaters ornar varje sommar en utomhusteater som är välbesökt och mycket omtyckt.

 

Granparken

Granparken med sin lantliga miljö är perfekt för en familjeutflykt! Här finns ett lantbruksmuseum, ett trädgårdsområde, ruinerna efter ett översteboställe och Barnens Zoo. Granparkens sommarsäsong börjar i mitten på juni och då finna det getter, kaniner och marsvin ute på området. Dessa matas kl. 11.00 varje dag.

 

Öjeby kyrka och kyrkstad 

Innan Piteå på slutet av 1600-talet flyttades till sin nuvarande plats låg stadens centrum i Öjebyn. Detta innebär att Öjebyn är fullt av historiska plaster och spår av det gamla Piteå! Det mest tydliga exemplet på detta är Öjeby kyrka med den kringliggande kyrkbyn. I de små stugorna som utgör kyrkstaden övernattade långväga kyrkbesökare under den tiden då Sverige hade kyrkplikt. Idag kan du vandra omkring bland stugorna. Det finns även en visningsstuga att besöka samt ett kyrkstadsmuseum som berättar om kyrkstadens historia. Det går även att besöka den vackra kyrkan som är en av Norrbottens äldsta.

 

Solanderparken 

I anslutning till kyrkbyn ligger Solanderparken, en park tillängd Daniel Solander. Han föddes i Piteå och blev senare Carl von Linnés lärjunge och åkte på upptäcksresor till bland annat Australien. Solanderföreningen huserar även i en stuga vid parken och de ordnar café och andra evenemang under sommaren, och de kan även berätta om Daniel Solanders liv för den som är intresserad.

 

Paltzerian

Paltzerian är den restaurang som serverar Piteås nationalrätt Palt. Palt är gjort på potatis och mjöl, görs oftast till en boll med fläsk i mitten och kokas. På Paltzerian kan du förutom vanlig palt även testa olika varianter.

 

PMU Second Chance

Second Chance är norra Sveriges största secondhand butik, så här hittar du verkligen ett stort utbud av saker! Det finns även ett trevlig café i butiken för den som är sugen på fika.

 

Repris Återvinningsmarknad

Repris är kommunens återvinningsmarknad där gamla saker får nytt liv! Här hittar du dels en secondhandbutik med kläder, möbler, elektronik samt en del hantverk som har tillverkats i återvinningsmarknaden.